Sisomos

Entrevista a Joan Parareda

En Joan Parareda és el fill de la Mª Rosa Codina i Ramon Parareda, també és el pare de la Núria Parareda, ell va néixer el 31 de març del 1968.

En general, com va ser la teva infància?

  • En tinc molt bon record. Anava a peu a estudi amb els meus germans i els meus veïns. Només ens portaven el dia que plovia molt. Era una escola rural i tots els cursos estaven barrejats. Les estones de pati eren molt llargues. El camí de tornada de l’escola ens el preníem amb calma perquè ens paràvem a jugar. Els estius eren molt llargs i ajudàvem a casa i jugàvem. Anava amb els meus germans i germanes a jugar al riu, també fèiem cabanyes amb les bales de palles. Teníem un gos, en Bobi, amb els meus germans i germanes érem tan passats que al final s’enfadava amb nosaltres i ens bordava. També teníem una euga molt domèstica. Més tard vam tenir un altre gos, en Tresqui, era petit i blanc i quan era cadell, d’amagat dels pares i amb l’ajuda dels germans i germanes el ficàvem a dins del llit. Érem onze germans i sempre fèiem moltes animalades: escalàvem els arbres fruiters i menjàvem les cireres, ens enfilàvem a les vaques, a casa sempre era una festa a casa. Tinc molt bon record dels reis, era un dia molt especial, érem molt innocents i l’endemà dels reis sortíem a fora a veure les petjades dels camells.

Quan erets petit…

Quan tardaves a aconseguir el pa?

  • L’anàvem a buscar dos dies a la setmana amb un sac molt gran, érem molts. Eren pans rodons d’un quilograms i de cinc quilograms. El pa es pagava un cop al mes, anàvem amb uns cartrons que els intercanviàvem cada cop que hi anàvem.

Quin tipus de cuina tenieu a casa teva?

  • Teniem la cuina econòmica que era amb llenya i la de butà.

Quins electrodomèstics i/o recursos tenieu a casa? (telèfons, televisió, estris de cuina com forns, la llum, l‘electricitat, l’aigua, recursos, etc).

  • Teniem nevera, televisió, ràdio, rentadora…

Recordes la primera cosa molt industrialitzada que vas tenir o vas comprar?

  • La primera cosa molt industrialitzada que vaig comprar va ser un equip de música amb dos altaveus.

Com era el cinema quan tu hi anaves? Era cinema mut o amb so? Tenia color o era en blanc i negre?

  • M’agradava molta anar d’hora al cinema per veure els anuncis. Feien la doble sessió, la sessió golfa (fora d’hores durant la nit). Un cop a l’any feien les 24 hores de terror, hi anava amb els meus amics, era com una festa. La gent s’enduia menjar i begudes per tot el dia.

Quan vas tenir les primeres càmeres? Com eren les càmeres? I com eren les fotografies?

  • Tinc un germà que era molt fan de la fotografia i el cinema (tenia un reproductor de cinema de 8mm i d’en tant en tant ens passava una pel·lícula amb un llençol en el menjador de casa). No recordo la marca de la càmera del meu germà però sempre n’havia tingut.

Quan vas tenir tu o la teva família el primer telèfon?

  • El primer telèfon fixe va ser el 1989.

Com era la televisió, en blanc i negre o en color?

  • La televisió era en blanc i negre, al principi només hi havia un canal.

Quan vas tenir la primera ràdio a casa?

  • El meu pare sempre havia tingut ràdio a casa però aquelles ràdios tenien una pila molt gran i tot el veïnat portava la seva a casa d’un veí a carregar-la.

Joan Parareda al casament de la seva germana Rosa Parareda
Joan Parareda a la falda de la seva mare, Mª Rosa Codina
Joan Parareda jugant a futbol amb el seu germà Santi Parareda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Gràcies a

LLicència d’ús

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons
En aquest lloc web utilitzem galetes! :)    Más información
Privacidad